23. oktobar – LOVA: održan prvi okrugli sto „Međusobna povezanost, usklađenost i povratna sprega strateškog planiranja i trošenja lokalnih budžeta“

U sali Srednje škole Mionica, održan prvi okrugli sto „Međusobna povezanost, usklađenost i povratna sprega strateškog planiranja i trošenja lokalnih budžeta“, planirana aktivnost u okviru projekta „LOVA - Trošenje lokalnih budžeta“, koji u Kolubarskom okrugu realizuje COR uz podršku sredstava Vlade SAD.

Uz učešće oko 40 učesnika, predstavnika opštinskih uprava JLS iz KO, njihovih javnih preduzeća i ustanova, medija i donatora održan je okrugli sto na kojem su učesnike, na početku rada, pozdravili Boban Janković, predsednik opštine Mionica i Nenad Mihailović, predsednik COR.

U uvodnom delu, autor Izveštaja, dr Slobodan Ilić, je upoznao prisutne sa 45 od 85 identifikovanih nedostataka koji karakterišu proces strateškog planiranja i programskog budžetiranja kod JLS iz KO. Urađeni Izveštaj predstavlja direktnu pomoć rukovodstvima JLS iz KO koji žele da unprede trošenje ograničenih lokalnih javnih resursa i da identifikovane nepravilnosti otklone u budućem periodu. U jednočasovnoj sadržajnoj diskusiji, učesnici okruglog stola iz različitih oblasti lokalnog delovanja, iznosili su svoje predloge mogućih rešenja predstavljenih nedostataka, kroz davanje odgovora na temu okruglog stola “Šta smo naučili o potrebi međusobne povezanosti, usklađenosti i povratne sprege procesa planiranja i trošenja lokalnih javnih sredstava i koliko smo naučenog praktično primenili?”. Na kraju rada, autor izveštaja je napravio kratku rekapitulaciju dobijenih predloga i istovremeno pozvao prisutne da, u narednom periodu, putem maila, dostave svoje pisane predloge rešenja uočenih problema kako bi se zajedničkim snagama došlo do optimalnih rešenja. U radu okruglog stola učestvovala je i predstavnica Ambasade SAD u Beogradu u ime donatora.

Zainteresovani mogu pogledati:

 

© Centar za održiv lokalni i regionalni razvoj, 2015. Veb dizajn: Dejan Beljić